Styrelse & koordinator
Styrelse

Ordförande
Frida Trollmyr (S)
frida.trollmyr@malmo.se
Mitt namn är Frida Trollmyr och jag är kommunalråd i Malmö stad och ordförande i Healthy Cities Sverige. Jag blev aktiv i Healthy Cities styrelse 2015 när jag fick ansvar för folkhälsofrågorna i min kommun. Jag är nu ordförande i nätverket sedan 2018. För mig är Healthy Cities en unik plattform där tjänstepersoner och politiker tillsammans kan diskutera lösningar på våra utmaningar kring social hållbarhet och folkhälsa. Här finns utrymme för att byta erfarenheter och utveckla ny kunskap. För mig är målet om en jämlik hälsa avgörande om alla människor ska få samma möjligheter till ett gott liv. I detta arbete är Agenda 2030 och de nationella folkhälsomålen centrala. Arbetet för en jämlik hälsa är allas ansvar och kräver att vi arbetar på tvären mellan sektorer. Jag är övertygad om att en målmedveten och systematisk folkhälsopolitik som utjämnar skillnader i hälsa kommer att skapa ett bättre samhälle för alla.
Ledamöter
Monica Hanson (S), Trollhättans stad - vice ordförande
Behcet Barsom (KD), Region Örebro län
Fredrik Hansson (S), Luleå kommun
Ulf Hanstål (M), Västra Götalandsregionen
Camilla Neptune (L), Lunds kommun
Irene Karlsson (C), Vara kommun
Våra medarbetare har ordet
Frågor som hamnar inom mitt arbetsfält handlar dels om hur vi planerar den fysiska miljön dels om hur den påverkar faktorer som tillit, trygghet, hälsa och social hållbarhet. Bägge förhållningssätt är redovisade i underlagsrapporten Stadens rumsliga påverkan på hälsa 2012 som togs fram till Kommission för ett socialt hållbart Malmö. Under åren har jag skaffat erfarenheter från rena byggprojekt till omfattande medborgardialoger. Arbetet i temagruppen där stadsplanerare träffar folkhälsostrateger har lärt mig fördelarna med att olika kompetenser möts i stadsplaneringen. På så sätt får vi bättre förståelse för de konsekvenser som vår planering ger upphov till. Något jag har stor nytta av i mitt arbete är också kontakten med min dotter med Asbergers syndrom. Hon lär mig dagligen att uppskatta den som inte tänker på samma sätt som jag.
I mitt dagliga arbete ägnar jag mig åt arbetsledning, skriva utredningar och besvara remisser, omvärldsbevaka, analysera och följa upp befolkningens hälsa, stödja och driva olika processer med mera. En stor del av det arbete går ut på att se till att vi alla arbetar med de områden som politiken prioriterat.
På min fritid tränar jag och är tillsammans med min familj.
Jag är hälsovetare och arbetar som folkhälsostrateg på kontoret för Hållbart samhälle som organisatoriskt ligger under kommunstyrelsens förvaltning i Trollhättans Stad.
Mitt uppdrag handlar om att utveckla, koordinera och följa upp Stadens folkhälsoarbete och att genom samverkan med andra aktörer utveckla folkhälsoarbetet i kommunen. I Trollhättans styrande måldokument finns uppdraget till samtliga nämnder att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa för hela befolkningen. Jag lägger stor vikt på att försöka implementera folkhälsoperspektivet i samtliga aktörers ordinarie verksamhet för att nå ett mer långsiktigt folkhälsoarbete i Trollhättan. Vi har även startat upp ett folkhälsoteam med olika kompetenser inom folkhälsoområdet där vår strävan är att komplettera varann i olika frågor.
Jag är också kontaktperson, dels för Trollhättans stads avtal med Högskolan Väst om ett fyraårigt forskningsprogram för att studera process och resultat i strategin, dels för det Urbana utvecklingsarbetet.
En viktig uppgift för mig är att rapportera uppföljning av mål relaterade till folkhälsa. Därför arbetar jag nu med kommunens hållbarhetsrapport. Syftet är att belysa om utvecklingen går mot ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart Linköping. Andra viktiga uppgifter för mig är att skapa en helhetsbild av, stimulera intresse och öka kunskapen om hur vi uppnår en god och jämlik folkhälsa. Därmed är jag länken mellan olika samverkanspartner, inte minst Östgötakommissionen för folkhälsa.
Arbetet omfattar omvärldsanalyser, utveckling, implementering och uppföljning av styrdokument som policyer, riktlinjer och program. Jag ansvarar även för stödet till Folkhälsorådet i Uppsala, samordningen av arbetet med hållbarhetsbokslutet samt beredning av ärenden till kommunstyrelsen.
Jag ser Uppsalas medverkan i Healthy Cities som en möjlighet till omvärldsbevakning samt arena för strategiska diskussioner av gemensamma utmaningar, utbyte av erfarenheter och praktiska exempel mellan kommuner och regioner.
Samordnar Trygghets- och folkhälsorådet och Medel för särskilda folkhälsosatsningar som är vår ”pott” för sociala investeringar. Bevakar att folkhälsofrågor lyfts i program och planer, tar fram Välfärdsredovisningar. Ansvarar för framtagning och uppföljning av överenskommelse med polisen, trygghetsmätningar och trygghetsvandringar.
Arbetar med olika dialogmetoder i kommunen.
(Gillar katter, resor och tillbringar gärna tid i stugan i Luleå skärgård).
Kontakt
Healthy Cities synsätt på folkhälsa inbegriper ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv på hållbar utveckling.