Webbinarium om EU-valet

johanna.linnarsson@trollhattan.seNyhet

Den 12 april bjöd Healthy Cities Sveriges temagrupp för delaktighet och inflytande in nätverkets medlemmar till ett webbinarium med temat EU-valet 2024 – ett val om EU:s framtid.

Hur kommer EU- valet påverka Europa och oss i Sverige? Hur kan vi tillsammans sätta EU-frågan på agendan lokalt/regionalt? Detta var några av frågeställningarna som lyftes på nätverkets seminarium där det även konstaterades att ungefär hälften av de ärenden som behandlas på en fullmäktigedagordning i svenska kommuner och regioner idag påverkas direkt eller indirekt av EU.

Medverkande i webbinariet:
– Ida Grindsjö från Borås stad presenterade deras erfarenheter av att arbeta med att främja valdeltagandet i EU-valet.
– Martin Lidhamn från SKR berättade om hur EU-valet påverkar på den lokala nivån.
– Sandra Jansson, EU-handläggare på EU-kontoret för regionerna Halland, Småland och Blekinge berättade om hur de arbetar tillsammans inför EU-valet.
– Susanne Wallman Lindåsen, docent i statsvetenskap på Linköpings universitet presenterade bland annat om hur valdeltagandet påverkas av vilken plats människor bor på.

Webbinariet innehöll även dialog mellan deltagarna för att dela erfarenheter kring att främja valdeltagandet bland grupper som röstar i lägre utsträckning.